Parhaat pohjanpunaherukkareseptit ja käyttövinkit

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkattu *-merkillä

punaherukkaa ja punaherukan lehti

Kasvaako pohjanpunaherukka luonnossa?

Kyllä kasvaa. Luonnosta voi silloin tällöin löytää myös mustaherukkaa, kuten vadelmaakin. Mistä tunnistat punaherukan ja mustaherukan toisistaan, jos kasvi ei ole vielä kukkivassa tai marjovassa vaiheessa?

  1. Tuoksu - mustaherukan ominaistuoksua ei ole lainkaan punaherukassa.

  2. Jos katsot tarkaan lehden alapuolelle, voit nähdä mustaherukan lehden alla keltaisia hartsikyhmyjä, joita punaherukassa ei ole

Pohjanpunaherukka kasvaa luonnossa lehdoissa ja puronvarsilla. Sen lehdet ovat päältä harvaan ja alta tiheämmin karvaiset ja kukka on kellomainen, vihertävä.

Marjaterttu on riippuva, kun taas taikinamarjassa tertut ovat pystyhköt. Taikinamarjassa myös lehden alapinta on hyvin sileä ja kiiltävä, kun sitä vertaa melko ryppyiseen ja mattapintaiseen punaherukkaan.

Punaherukkaa on olemassa myös muita lajeja kuin meidän pohjoinen pohjanpunaherukka. Muita punaherukkalajeja ovat esimerkiksi idänpunaherukka, lännenpunaherukka, lapinpunaherukka ja lehtopunaherukka (Luontoportti)

Mihin punaherukkaa voi käyttää?

Punaherukka on valitettavan aliarvostettu marja, ehkä siksi, että sitä kasvaa niin monissa puutarhoissa. Se sopii kuitenkin erinomaisesti punaherukkamehun lisäksi hyytelöksi tai hilloksi. Uusia makuelämyksiä varten kannattaa kokeilla korvata puolukkahillo joskus punaherukkahillolla. Punaherukka ja variksenmarja käyvät myös villillä tavalla yhteen.

Punaherukasta voi myös valmistaa lappapuuroa eli vispipuuroa. Tässä seuraavaksi punaherukkaresepti puuron valmistukseen.

Lappapuuro eli vispipuuro punaherukasta (tarvittaessa gluteeniton)

1 l vettä

2 dl sokeria

3 dl punaherukkaa

1½–2 dl mannasuurimoita tai gluteenittomaan versioon 2 dl gluteenitonta Virtasalmen Viljatuotteen karkeaa riisijauhoa, jota voit ostaa esimerkiksi täältä *Hyvinvoinnin.fi

TYÖVAIHEET

  1. Mittaa vesi, sokeri ja punaherukat kattilaan

  2. Kiehauta ja sekoita kiehuvan veden joukkoon mannaryynit

  3. Anna kiehua noin 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä aina silloin tällöin sekoittaen

  4. Kun puuro on sakeaa, kaada se yleiskoneen kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vispipuuroksi

Sitten vaan punaherukkavispipuurolla herkuttelemaan.

Seuraavaksi jaan kanssasi maailman parhaimman makuisen muru-marjapiirakkareseptin, jossa käytin aina aiemmin punaherukkaa. Tämä on resepti, josta en ole vielä ehtinyt tehdä gluteenitonta versiota, vaikka itse nykyisin gluteenittomalla ruokavaliolla olenkin.

Olen itse tehnyt marjapiirakkaa tällä ohjeella ikuisuuden, enkä enää muista mistä alkuperäinen resepti on peräisin. Kuitenkin ajalta ennen internetiä ja Googlea. Mulla on tämä resepti mun vanhassa reseptikirjassa, jonka sivut ovat jo kellastuneet.

Punaherukka muru-marjapiirakka

9 dl vehnäjauhoja

6 dl sokeria

3 tl leivinjauhetta

3 dl sulatettua voita

Sekoita nämä kaikki keskenään ja murustele taikinaksi. Ota 3 dl muruja talteen. Lisää loppuihin muruihin seuraavat ainekset ja sekoita taikinaksi:

2 kananmunaa

1,5 dl maitoa

2 tl vaniliinisokeria

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kaada päälle paljon punaherukoita (tai muita happamia marjoja).

Ripottele alussa erilleen ottamasi murut päälle ja paista 180 asteessa kunnes päällä olevat murut ovat ottaneet vähän väriä. Nautiskele sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Sitten vaan kumpikin punaherukkaresepti ahkeraan käyttöön.

100 % kestävästi kerättyjä pohjanpunaherukoita voit ostaa esimerkiksi tukustamme täältä.

Seuraava
Seuraava

Pajun käyttöopas - Ohjeita keräykseen, valmistukseen ja oikean pajun laadun valintaan