Kuusenkerkkien käyttövinkkejä ammatti- ja kotikeittiöön

vihreitä kuusenkerkkiä

kuusi ja kuusenkerkän käyttö kansanperinteessä

Kansanperinteessä kuusi on ollut suomalaisille tärkeä, usein pitämys- tai uhripuu. Se on näkynyt esimerkiksi kuusikranssien käytössä ja hautaseppeleissä. Kuusi on ollut kanava aliseen vainajien luo, mistä on peräisin nykyinen tapa asettaa haudalle kuusiseppeleitä.

Kuusella on ollut myös tärkeä rooli eränkävijöiden majoitteena. Sanonta “nukkua kuusen perseessä” viittaa suuren kuusen alaoksien alla nukkumiseen.

Kuusenkerkän on nähty auttavan erilaisiin vaivoihin ja sitä on käytetty erityisesti yskänlääkkeenä. Kuusenkerkkäsiirappia on käytetty flunssan oireiden hoitoon. Kuuselta on myös kysytty neuvoa talonpaikkaa valitessa: "Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto."

Kuusenkerkkä on valtava vitamiinipommi, erityisesti C-vitamiinin osalta. Se toimii myös antioksidanttina, uusii solukkoa ja parantaa vastustuskykyä.

Kuusenkerkkä ei sovi hartsiallergikoille, astmaa tai hinkuyskää sairastaville ihmisille.

miten kuusenkerkän kerääminen kannattaa tehdä?

Kuusenkerkän keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Metsähallituksen monikäyttömetsistä kuusenkerkkää saa kerätä luonnontuoteluvalla, jonka voit ostaa Eräluvat.fi-palvelusta.

Voit tarkastella monikäyttömetsien sijaintia retkikartta.fi-sivustolla valitsemalla karttatasoista maastokartan ja monikäyttömetsät. Jos lähistölläsi on vain yksityisiä metsiä, voit pyytää maanomistajan tiedot kiinteistötunnuksella Maanmittauslaitokselta.

Kuusenkerkän kestävä keruu tarkoittaa sitä, että kerkkää ei kerätä aivan pienistä kuusista, vaan jo hyvän kokoisista.

Kerkistä kerätään enintään 1/3 osaa per puu. Keruuvuosien välissä pidetään vähintään pari vuotta taukoa. Kerätessä vältetään keräämästä ihan kärkikerkkiä, jotta kuusen kasvu ei pysähdy kokonaan. kerkkä on nimittäin käytännössä kuusen vuosikasvusto.

Kerkän keruuaika kestää yleensä maantieteellisestä sijainnista ja säästä riippuen 1-3 viikkoa. Paras säilöntätapa kuusenkerkälle on pakastaminen.

Voiko kuusenkerkkiä kuivata?

Kuusenkerkkää voi myös kuivata, mutta kuivattu kuusenkerkkä sopii lähinnä teehen käytettäväksi. Koristeena tai vaikka jugurtissa sen suutuntuma on kuivattuna aika heikko. Jos kuivatun kerkän saa jauhettua, niin jauhe toimii melkeinpä missä yhteydessä tahansa.

Kuusenkerkät kerätään yksi kerrallaan napsimalla. Jotkut tykkäävät käyttää poiminnan apuna saksia. Paras keruuastia on ilmava kori, joka on joko pesty tai suojattu esim. leivinpaperilla.

Miten kuusenkerkkäsiirappi tehdään?

Kuusenkerkkäsiirappia varten voit tehdä aurinkouutoksen seuraavasti:

  1. Laita kannelliseen lasipurkkiin kerkkiä ja peitä ne hyvin sokerilla

  2. Laita purkki aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan ja odota kunnes sokeri on sulanut kerkkien "läpi"

  3. Siivilöi kerkät pois ja pullota.

Kattilassa siirapin voi tehdä usealla eri tavalla, mutta itse suosin suoraa toimintaa:

  1. Keitä kerkkiä pari tuntia sellaisessa määrässä vettä, että kerkät peittyvät.

  2. Siivilöi kerkät pois. Lisää sokeria noin 1/2 kg liemilitraa kohden ja keitä siirappia jälleen pari tuntia.

  3. Sekoittele usein, ettei siirappi pala pohjaan.

  4. Voit maustaa siirappia halutessasi vaikkapa sitruunalla tai vaniljalla.

Kuusenkerkkälatten resepti

Kuusenkerkkä sopii erinomaisesti raaka-aineeksi esimerkiksi erilaisiin juomiin. Tällä videolla on helppo kuusenkerkkäresepti, kuinka valmistat kuusenkerkkälattea:

Mitä kaikkea kuusenkerkästä voi tehdä?

Kuusenkerkkää voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi jugurtin seassa, smoothiessa, mausteena lämpimässä ruuassa tai leivonnaisissa. Sitä voi nautiskella myös teenä tai edellä mainittuna siirappina. Se sopii erityisen hyvin riistan mausteeksi tai makuparina maitopohjaisten, hieman happamien tuotteiden kanssa.

Kaupallisesti kuusenkerkkää saa käyttää kaikessa elintarvikekäytössä. Neulasia, havuja ja silmuja saa käyttää ravintolisinä ja yrttiteenä. Kukkia, käpyjä, pihkaa ja hartsia vain ravintolisissä.

Kuusenkerkän vieminen ravintolaliiketoiminnan ruoka- tai drinkkilistalle on erinomainen tapa erottua tavallisista ratkaisuista ja lisätä samalla luonnonvaraista kotimaisuusastetta.

Ensiluokkaista kuusenkerkkää voit tilata pakasteena tukustamme.

LUE MYÖS: Pihkavoide - Ohje, jolla valmistat laadukkaan pihkavoiteen itse

LUE MYÖS: Parhaat pohjanpunaherukkareseptini ja käyttövinkit

Edellinen
Edellinen

Variksenmarjan eli kaarnikan käyttö resepteissä - yksi parhaista mehumarjoista

Seuraava
Seuraava

Siankärsämön käyttö, vaikutukset + 2 Toimivaa reseptiä keittiöön ja kosmetiikkaan