Siankärsämön käyttö, vaikutukset + 2 Toimivaa reseptiä keittiöön ja kosmetiikkaan

Siankärsämön kukka

Siankärsämön kukista tai lehdistä vesihauteessa valmistuva siankärsämöuute sopii oivallisesti esimerkiksi jalkavoiteen valmistukseen

Mikä on Siankärsämö? tarina ja historiaa

Siankärsämöä on käytetty jo Antiikin aikaan haavalääkkeenä. Sitä on kutsuttu Roomassa tuhatlehtiseksi sotilaanruohoksi, Ruotsissa sotilaanyrtiksi, Ranskassa timpurin ja puusepän yrtiksi ja Venäjällä sirppiruohoksi.

Latinalainen nimi Achillea Millefolium liittyy Akilleen taruun. Tarun mukaan Akilleen äiti piteli Akilleeta kantapäistä kastaessaan tämän siankärsämöambrosiaan, joka johti Akilleen mahtaviin voimiin ja taitoihin, mutta koska kantapäät eivät ambrosiaan koskeneet, jäivät ne heikoiksi.

Siankärsämöä on käytetty olutkasvina: siankärsämöllä maustettu olut oli omistettu ukkosenjumalalle. Noidat ovat käyttäneet siankärsämöä taioissaan ja uskottiin, että jos kasvin asettaa tyynyn tai sängyn alle, näkee unta tosirakkaudestaan.

Toisaalta, jos haluaa tietää tulevan aviopuolisonsa näöltä, tulee kerätä siankärsämöä paikasta, jossa voi kummitella, asettaa kasvi tyynyn alle ja kuiskata taika. Siankärsämöä on käytetty amuleteissa yhdessä valkosipulin kanssa suojaamaan sokeudelta, ryöstäjiltä ja koiran haukunnalta.

Siankärsämö on voimakas yrtti, jota on käytetty lääkkeenä hoitamaan mm. ruonsulatushäiriöitä, ruokahaluttomuutta, ripulia, ummetusta, mahahaavaa, peräpukamia, maksa- ja sappivaivoja, huonokuntoisia ikeniä, sekä apuna nenäverenvuotoihin.

Sitä on käytetty myös liiallisiin kuukautisvuotoihin ja -vaivoihin, sekä vaihdevuosivaivoihin ja tulehduksiin, yskään, kuumeeseen, flunssaan, virtsatievaivoihin, reumaattisiin vaivoihin ja niveltulehduksiin sekä ulkoisiin ihovaivoihin.

Siankärsämön yliannostus voi aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä. Herkille pelkkä kasvin koskettaminen voi aiheuttaa ihottumaa ja tehdä ihon valonaraksi. Siankärsämön sisältämä tujoni voi aiheuttaa jopa keskenmenon.

Mistä tunnistaa siankärsämön?

Siankärsämö on noin 20-70cm pitkä ja helposti tunnistettava kasvi. Sen kukinto on mykerömäinen ja kukinnon väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen tai jopa purppuraan sävyyn. Lehdet ovat noin 5-20cm pitkiä ja järjestäytyneet kierteisesti varren ympärille. Varsi on vankka ja tyypillisesti pehmeän karvainen.

Voiko siankärsämön kukkia syödä?

Siankärsämön kukat ja lehdet ovat syötäviä ja niitä voi syödä myös sellaisenaan. Siankärsämön kukkien ja lehtien käyttö on myös sallittua kaikessa elintarvikekäytössä. Näin ollen se sopii raaka-aineeksi myös ravintoloihin ja elintarviketuotteiden tuotantoon. Siankärsämö on maultaan tosi voimakas, joten sitä kannattaa käyttää hillitysti.

Siankärsämön käyttö keittiössä

Itse suosin siankärsämön käyttöä erilaisissa maustesekoituksissa. Riistan ja kalan kanssa voimakasmakuinen yrtti sopii todella hyvin.

Tässä yksi käyttövinkki siankärsämölle:

Siankärsämö-piparjuurihyytelö

1 rkl murskattua piparjuurta

muutamia hienonnettuja siankärsämön lehtiä

2,5 dl maitoa

Viinietikkaa

Sokeria

Suolaa

4 liivatelehteä

Valmistusohje

Sekoita piparjuuri ja siankärsämö, lisää maitoa ja maun mukaan viinietikkaa, sokeria ja suolaa. Liuota liivatelehdet pakkauksen ohjeiden mukaan, lisää ne sekoitukseen. Hyydytä pienissä muoteissa. Uskoisin tämän onnistuvan myös agar-agarilla, mutta en ole vielä sitä kokeillut. Kommentoithan alle jos kokeilet!

Siankärsämön käyttö luonnonkosmetiikassa

Luonnonkosmetiikassa siankärsämöä käytetään yleensä sen hoitavien ominaisuuksien vuoksi. Siankärsämön haju on sen verran voimakas, että itse en mielelläni käytä sitä käsissä tai kasvoissa, mutta jalkoihin ja erityisesti jalkojen kovettumiin se on ollut tosi hyvä.

Tässä seuraavaksi yksinkertainen ja toimiva ohje, jolla teet siankärsämöstä jalkavoiteen:

Siankärsämö-jalkavoide

40g pohjaöljyä, johon olet uuttanut siankärsämön kukkaa tai lehtiä pari tuntia (vesihauteessa) ja siivilöinyt yrtit pois (rypsiöljy varmaan halvin ja kotimainen vaihtoehto, hamppuöljy imeytyy nopeammin ja löytyy myös kotimaasta)

20g toista valinnaista öljyä (jos haluaa rasvaisemman koostumuksen esim. karitevoi, kuivempi koostumus esim. hamppu- tai kookosöljy)

15g mehiläisvahaa

(Säilyvyyden lisäämiseksi E-vitamiiniöljyä, ei pakollinen)

Valmistusohje

Laita öljyt ja mehiläisvaha lasipurkkiin tai teräskulhoon ja lämmitä vesihauteessa kunnes mehiläisvaha on sulanut.

Anna jäähtyä hetki ja lisää E-vitamiini.

Kaada voidepurkkiin ja anna rauhassa jäähtyä ja kiinteytyä.

Toivon, että olet saanut tästä artikkelista nyt uutta inspiraatiota siankärsämön käyttöön.

Lapin karuissa oloissa kasvanutta ja täältä paikallisten keräämää ensiluokkaista siankärsämön kukkaa löydät tukustamme sekä kuluttaja- että tukkupakkauksena.

Toteutamme myös mielellämme toiveitasi pakkauskoon suhteen. Ota rohkeasti yhteyttä.

LUE MYÖS: Pihkavoideohje, jolla valmistat laadukkaan pihkavoiteen itse

LUE MYÖS: Mesiangervon käyttö - Uusia ideoita resepteihin

Edellinen
Edellinen

Kuusenkerkkien käyttövinkkejä ammatti- ja kotikeittiöön

Seuraava
Seuraava

pakurin käyttöopas - uusia ideoita ja helppoja valmistusohjeita