Variksenmarjan eli kaarnikan käyttö resepteissä - yksi parhaista mehumarjoista
Variksenmarja kansanperinteessä
Saamelaisilla oli tapana sekoittaa variksenmarjaa poronmaitoon, joka säilöttiin poronmahoihin ja annettiin jäätyä. Tämä nautittiin myöhemmin jäätelön tapaan. (Toivo Rautavaara ja Pekka Knuuttila: Mihin marjamme kelpaavat)
Variksenmarjan käyttö
Variksenmarjaa on aikaisemmin käytetty keripukin torjumiseen, ylirasitukseen ja päänsärkyyn. Variksenmarjamehun on uskottu olevan lemmenjuomaa. (Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit) . Variksenmarja sisältää C-vitamiinia 9mg, saman verran kuin mustikka ja puolukka. (Lähde: Fineli.fi, tietolähde: riippumaton laboratorio).
Variksenmarja ei ole myrkyllinen, toisin kuin joskus luullaan.
Nykyisin variksenmarjaa käytetään variksenmarjamehun marjana joko yksinään tai mustikan kanssa. Lapin kävijät ovatkin varmasti päässeet maistelemaan variksenmarjamehua paikallisissa ravintoloissa. Variksenmarjamehu on herkullista, vitamiinipitoista ja erityisesti mustikan tai juolukan kanssa sekoitettuna makeaa.
Variksenmarjan varpuja on käytetty myös kalan perkaamiseen ja kuorituista juurista voi tehdä luutia. (Anu Munne, Luontokeskus Siida 24.8.2023).
LUE MYÖS: Parhaat pohjanpunaherukkareseptit ja käyttövinkit
Perustietoa variksenmarjasta
Olemassa on kahta eri lajiketta: etelänvariksenmarja ja pohjanvariksenmarja. Näistä pohjanvariksenmarja on satoisampi ja kasvaa enemmän ryppäissä, kun taas etelänvariksenmarja tekee vain yksittäisiä marjoja.
Lapissa pohjanvariksenmarja on myös maaston indikaattorilaji, joka kertoo paljon myös muusta alueelta mahdollisesti löytyvästä lajistosta, samaan tapaan kuin puolukka ja mustikka etelämmässä.
Variksenmarja hyötyy ilmastonmuutoksesta, erityisesti tammikuun lämpimämmistä keskilämpötiloista. (Lähde: Niskanen Anniina, Variksenmarjan levinneisyys ja kasvu muuttuvassa arktis-alpiinisessa ympäristössä 2013). Levitessään variksenmarja voi viedä kasvutilaa muilta marjoilta.
vinkkejä variksenmarjan poimimiseen ja mehun keittämiseen
Variksenmarjoja kerätään usein mehuun poimurilla. Mehua varten marjoja ei tarvitse puhdistaa ollenkaan. Jos muutoin haluaa roskatonta marjaa, on lähes pakko kerätä käsipelillä tai ainakin todella kuivana.
Pienet havunkaltaiset roskat varvuissa tarttuvat herkästi mukaan ja niitä on vaikeahko puhdistaa.
Variksenmarjan maku paranee pakkasen purressa. Voit tilata meiltä paikallisten poimimaa pohjanvariksenmarjaa ensilumiin asti (ja senkin jälkeen, mikäli marjaa on vielä varastossa). Variksenmarjat löydät tukustamme täältä.
variksenmarja-pihlajanmarjahyytelö - kokeile riistan, poron tai pinaatti- tai verilettujen kanssa puolukkahillon sijaan
Tässä yksi herkullinen variksenmarjaresepti, johon voit hyödyntää vitamiinipitoista variksenmarjaa hyvin helposti:
RAAKA-AINEET
1 kg variksenmarjoja eli kaarnikoita
½ kg pihlajanmarjoja
7 – 8 dl vettä
noin 8 dl hillosokeria
VALMISTUS
Laita variksenmarjat eli kaarnikat, riivityt pihlajanmarjat ja vesi kattilaan.
Keitä marjoja noin 5 minuuttia
Siivilöi mehu
Sekoita mehuun sokeri ja keitä ilman kantta hiljalleen 10 – 15 minuuttia.
Tölkitä kuumiin tölkkeihin ja sulje heti
(Alkuperäinen resepti: Martat)
Vielä yksi tieto, jota et tiennyt tarvitsevasi, mutta joka on minusta älyttömän mielenkiintoista
Variksenmarja on luumarja eli siinä on yksi siemen hedelmälihan suojaamana.
Tämä siemen kuitenkin hajoaa todella helposti, jolloin se murentuu lohkoperunan näköisiin lohkoihin. Siksi variksenmarjaa syödessä tuntuu siltä, kuin siinä olisi paljonkin siemeniä.
Haluaisitko oppia lisää variksenmarjan käytöstä ja muista luonnonantimista?
Autan sinua tuunaamaan ruoka- ja drinkkilistat erottuviksi kilpailueduiksi - Lue lisää tästä.
Käy tutustumassa myös 50 eri luonnonlajia käsittävään Mielikin Metsä-kurssiini.