Sienten käyttö kosmetiikassa - tulevaisuuden mahdollisuudet

Sienestys on ihan mielettömän palkitseva harrastus, josta saa samanlaista saalistamisen tunnetta kuin metsästyksestä.

Osallistuin joku aika sitten Suomen Luontoyrittäjäverkosto ry:n aamukahveille, ja sielläpä vasta tulikin mielenkiintoista tietoa sienten käytön mahdollisuuksista kosmetiikassa. Puhujana oli Heli Pirinen Idea Nature Oy:stä joka piti aiheesta luennon myös tämän vuoden valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä.

Sieniähän on totuttu käyttämään lähinnä elintarvikkeena ja jossain määrin kasvivärjäyksessä. Sienten väriaineita voitaisiin kuitenkin hyödyntää myös kosmetiikassa, ja isona tulevana trendinä hajuvesiteollisuudessa, erityisesti erilaisten malikoiden osalta. Tämä ei liene ihme ainakaan niille, jotka ovat esimerkiksi männyntuoksuvalmuskaa haistelleet. Lisäksi esimerkiksi rouskuilla on antioksidanttisia eli ikääntymistä hidastavia vaikutuksia, ongelma on ainoastaan se, kuinka saada nämä antioksidanttiset ainesosat uutettua sienestä talteen.

Kanttarelleista on löydetty haavan parantumista nopeuttavia ainesosia, joskaan ihmisten kosmetiikassa tämänkaltaisen tiedon käyttö ei ole mahdollista, koska lääkinnällisiä väittämiä kosmetiikkatuotteista ei saa esittää (samat säännöt kuin esimerkiksi pihkavoiteen osalta). Pihkavoiteen osalta olen kirjoittanut blogitekstin “Mitä markkinointiväittämiä luonnontuotteista saa esittää?”

Käävistä myös typäskääpää on alettu hyödyntää lääketeollisuudessa lakkakäävän ja pakurikäävän lisäksi. Typäskääpää ei ole totuttu käyttämään elintarvikkeena juuri lainkaan sen pahan maun vuoksi, mutta ehkä typäskäävälläkin on tulevaisuutensa sienikosmetiikan parissa.

LUE MYÖS: Pakurin käyttö - 5 uutta ideaa ja valmistusohjetta

Miten sieniä voisi käyttää kosmetiikassa käytännössä?

Sieniä ei ryöpätä tai kiehuteta etukäteen kosmetiikkaa valmistaessa, toisin kuin elintarvikkeita valmistaessa.Mikäli sieniä käyttää tuoreina, joutuu uuttamisen seurauksena raaka-aineeseen vettä, joka lyhentää tuotteen säilyvyyttä ja voi aiheuttaa valmiiseen tuotteeseen myös erilaisia haitallisia bakteerikantoja. Kuivatun sienen ja öljyn yhdistäminen toimii sinänsä, mutta miten saada sienestä juuri halutut ominaisuudet uutettua öljyyn?

Sienten turvallisin uutostapa olisi tietysti etanoliin, koska etanoli tuhoaisi kaikki bakteerit. Etanolin käyttö taas vaatisi muutoin hieman erilaisen valmisteluprosessin ja lupakäytännön.

Myrkyllisiä sieniä ei voi käyttää kosmetiikassa. Turvallisuusselvitysten tekeminen sieniin, jotka eivät ole lähtökohtaisesti myrkyllisiä, ei olisi sen kummempi ongelma kuin yrttienkään turvallisuusselvityksissä. Haasteita sienten käytössä tulee todennäköisimmin jalostukseen tarvittavan välineistön osalta.

Kiinnostaisiko sinua opiskella lisää sienten käytöstä kosmetiikassa?

Tutustu lisää luonnontuoteneuvojan palveluihini tai Mielikin Metsä-verkkokurssiini.

Edellinen
Edellinen

Mihin kaikkiin vaivoihin villiyrtit auttavat?

Seuraava
Seuraava

Utopiaa haitallisten vieraslajien torjunnasta