pakurin käyttöopas - uusia ideoita ja helppoja valmistusohjeita

pakurin paloja hiekalla

Pakuria voidaan käyttää paloina tai se voidaan jauhaa jauheeksi. Palat ovat kuitenkin siinä mielessä hyviä, että ne voi käyttää moneen kertaan. Jauhetta välttämättä ei.

Pakurin käyttö kansanperinteessä ja rohdoksena

Pakurin käyttö pitää sisällään pitkät perinteet. Suomessa ensimmäiset maininnat pakurista löytyvät Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä -kirjasta. Arvoitukseksi jää, onko pakuria käytetty jo tuolloin lääkinnällisessä tarkoituksessa, vai vain tulen tekoon kuten taulakääpää.

Pakuria on käytetty jo vuosisatojen ajan kahvinkorvikkeena ainakin Venäjällä, mahdollisesti myös Suomessa.

Kansanlääkinnässä samantapaisten ilmiöiden luultiin olevan suhteessa toisiinsa, ja tällaisina myös vaikuttavan toisiinsa. Pakuria käytettiin kansanlääkinnässä painelemalla sitä kasvaimen päällä. Tämän avulla luultiin taudin häviävän ruumiista.

Pakurin myös uskottiin suojelevan kantajaansa kateelta ja vihamiehen pahoilta aikeilta.

Pakuri lisää kehon tasapainoa ja vastustuskykyä niin biologiselle, fyysiselle kuin emotionaaliselle stressille sekä edistää aineenvaihduntaa.

Lisäksi se vahvistaa yleiskuntoa, sisältää runsaasti vitamiineja ja energiaa, sekä parantaa ruokahalua.

Pakuria saa kerätä ainoastaan maanomistajan luvalla, ja sen kaupallisella käytöllä on EU:ssa rajoitteita.

“Pakurin myynti on sallittu EU-alueella vain sellaisenaan sekä ravintolisänä, kuten vahvana tiivisteenä tai kapseleina. Myynti elintarvikkeena ja pakurin lisääminen myytäviin elintarvikkeisiin on kielletty. Suomessa voi poikkeusluvalla myydä pakuria myös veteen uutettuna teenä.” Propakuri

Yksityishenkilö voi kuitenkin omassa käytössään käyttää pakuria kuten haluaa. Esittelen seuraavaksi 5 ideaa valmistusohjeineen, joilla teet pakurista herkullista syötävää tai juotavaa.

Pakurireseptejä - 5 valmistusohjetta

Esittelen sinulle seuraavaksi 5 helppoa ja toimivaa ideaa pakurin käyttöön, joilla teet herkullista syötävää ja juotavaa omassa keittiössäsi:

Pakuri vesiuutoksena

Pakurin perinteisin nautintatapa on erilaisina uutoksina (pitkä kylmäuutosaika veteen, jopa 24-48 tuntia). Yleisempää on, että pakuria keitellään muutama tunti ennen nauttimista, jolloin uutosaika luonnollisesti lyhenee, mutta ainakin osa pakurin sisältämistä ravintoaineista katoaa.

Valmis pakurijuoma säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Pakuripalat voi käyttää uudelleen: keittämisen jälkeen palat kuivataan esimerkiksi talouspaperin päällä ja pakataan ilmavasti. Samoja paloja voi käyttää niin monta kertaa, kun niistä irtoaa väriä.

Vesiuutosta voikin sitten käyttää sellaisenaan esimerkiksi kastikepohjana, kahviin sekoitettavana shottina tai leivontanesteen korvaajana, jolloin pääset hyötymään pakurin terveyshyödyistä monipuolisesti.

Pakuriglögi

Käytä pohjana litra edellä mainittua pakuriuutosta. Lisää uutokseen 1,5 dl omenamehua ja 1 tl jauhettua neilikkaa.

Ripottele sekaan vielä ceylon-kanelia, kardemummaa, rusinoita, raastettua inkivääriä.

Lämmitä seos melkein kiehuvaksi, mutta älä enää kiehuta. Kun seos alkaa olla lähellä kiehumispistettä, sammuta hella ja anna maustua vielä jokunen tunti (tai niin pitkään kuin maltat odottaa).

Siivilöi glögi, ja koristele se muutamalla tähtianiksella.

Pakuripopcorni

Resepti on mukailtu Jaakko Halmetojan Pakurikääpä-kirjasta.

Paista pakurin mustia murusia voissa, kookosöljyssä tai kaakaovoissa.

Halkaise banaani pituussuunnassa ja täytä pakuri-popcornilla. Mausta hunajalla, siirapilla tai kaakaojauheella.

Pakuri-popcorn on maultaan savuisen rapea ja melko kitkerä, joten makuparina sille toimii parhaiten makeat, pehmeät jälkkärit.

Pakuri-variksenmarjakastike

Käytä kastikkeen pohjana 1,5 dl aiemmin valmistamaasi pakurilientä.

Lämmitä pakurilientä kattilassa ja lisää joukkoon vajaa puoli desiä makeutusta, kuten muscovado- tai intiaanisokeria.

Suurusta kastike maizenalla tai perunajauholla ja lisää joukkoon desilitra variksenmarjoja.

(Lisää ideoita variksenmarjan käyttöön? Lue myös: Variksenmarjan käyttö resepteissä)

Pakuri-kuusenkerkkä Crème brûlée

Tässä reseptissä on useampaa sen verran jännää raaka-ainetta, että suosittelen uuttamaan maut ensin erikseen kerma-maitoseokseen siten. Jos olet kovin arka makujen suhteen, puolita kuusenkerkän ja pakurin määrä.

2,5 dl kuohukermaa

1,5 dl täysmaitoa

1 dl kuusenkerkkää

2 sokerikuution kokoista pakuripalaa

3 kananmunan keltuaista

½ dl sokeria

1 tl raastettua sitruunankuorta

vaniljasokeria tai -uutetta oman maun mukaan

Sekoita sokeri ja keltuaiset kulhossa. Kuumenna kattilassa kerma, maito, raastettu sitruunankuori ja vanilja sekä pari pakuripalaa ja kuusenkerkkä lähes kiehumispisteeseen.

Siivilöi sattumat joukosta ja kaada kermamaito -seos ohuena nauhana keltuaisseokseen kokoajan rauhallisesti sekoittaen. Kaada seos annosvuokiin.

Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle ja siirrä uuniin. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin.

Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20-25 min, kunnes seos heiluttaessa vielä hiukan hyllyy mutta ei aaltoile reunojen yli. Anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 2 - 3 h. Vähän ennen tarjoilua ripottele päälle haluamaasi sokerilla ja paahda sokeri pintaan kaasupolttimolla.

Sitten vaan ahkerasti pakuri käyttöön ja reseptejä testailemaan!

Pakuria saat ostettua tukustamme. Pakuri on kerätty Lapin kairoilta maanomistajan luvalla.

LUE MYÖS: Siankärsämön käyttö, vaikutukset + 2 toimivaa reseptiä keittiöön ja kosmetiikkaan

LUE MYÖS: Uusia ja toimivia ideoita maitohorsman käyttöön keittiössä

Edellinen
Edellinen

Siankärsämön käyttö, vaikutukset + 2 Toimivaa reseptiä keittiöön ja kosmetiikkaan

Seuraava
Seuraava

Maitohorsman käyttö - uusia ja toimivia ideoita keittiöön