Maitohorsman käyttö - uusia ja toimivia ideoita keittiöön

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkattu *-merkillä

maitohorsma ja mehiläinen

Maitohorsman kerääminen kuuluu jokaisenoikeuksiin ja siitä voidaan hyödyntää kaikki sen osat

maitohorsman käyttö keittiössä

Vuosisatojen ajan Venäjällä maitohorsmaa on fermentoitu yrttiteeksi, jota kutsuttiin Britanniassa ja Euroopassa lempinimellä 'Ivan Chai'. Se korvattiin lopulta Intiasta ja Kiinasta tulevilla mustilla ja vihreillä teillä, mutta sitä juodaan yhä sekä Suomessa että muualla maailmassa.

Tämän tutun kasvin makua on kuvattu miedon makeaksi. Hieman kuin kurkku tai parsa. Itseasiassa: Maitohorsman versoja voidaan valmistaa ruuaksi kuten parsaa. Lehdet ja varret voidaan kevyesti keittää tai höyryttää pinaatin tavoin. Maitohorsma on myös oiva ravintopommi, sillä maitohorsmassa on 2 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa! (Lähde: Fineli)

Maitohorsmasta voidaan käyttää sekä versot, varret, lehdet, kukat, että juuret. Juuret kerätään yleensä syksyllä kasvin kuihduttua, ja ne voi kuivata ja jauhaa makean metiseksi jauhoksi, jota voi hyödyntää esimerkiksi leivonnaisissa siten, että sillä korvataan osa muista jauhoista.

Maitohorsman versot kerätään varhain keväällä, ja ne valmistetaan parsan tavoin.

Lehdistä valmistetaan yleensä yrttiteetä, mutta niitä voi myös lisätä kesäiseen villiyrttisalaattiin tai syödä sellaisenaan.

Maitohorsman kukkia käytän itse mausteena leivonnaisissa, makusokerissa ja siirapissa.

Ammattikeittiössä maitohorsman versot ja varret ovat sallittuja kaikessa elintarvikekäytössä, mutta kukat ja juuret vain yrttiteenä, mausteena, ravintolisinä ja annoskoristeina. Tukustamme löydät kuivattuna sekä kokonaista, että jauhettua maitohorsman kukkaa.

Maitohorsman käyttö kansanperinteessä ja rohdosyrttinä

Villiyrttien käytön kansanperinteessä, maitohorsman on uskottu lisäävän lehmien maidontuotantoa. Sen vuoksi se on mielletty erityisesti eläinten rehuksi. Maitohorsmasta on myös saatu kuitua vaatteisiin, mattoihin ja ryijyihin ja siitä tehdyllä teellä on häädetty sisäloisia. *Lähde: Sinikka Piipon kirjat

Euroopassa ja Amerikassa maitohorsmaa on käytetty erityisesti iho-ongelmien, lapsilla hinkuyskän, astman ja vatsavaivojen hoidossa.

Nykyaikaisissa yrttikirjoissa sen ominaisuudet luetellaan usein supistaviksi, ripulia helpottaviksi, pehmentäviksi (rauhoittaviksi ja tulehdusta ehkäiseviksi, kaikenlaisia ärsytystiloja lievittäviksi), jossain määrin verenvuotoa tyrehdyttäviksi ja lievästi antimikrobisiksi. Nämä kaksi viimeistä eivät kuitenkaan ole maitohorsman rohdoskäytön ensisijaisia käyttötapoja.

Maitohorsman, kuten kaikkien muidenkin kasvien rohdoskäytön kanssa tulee olla varovainen ja tutkia asiaa tarkkaan. Villiyrttien rohdoskäyttöä ei yleisesti suositella millekään erityisryhmille: Vanhuksille, pitkäaikaissairaille, lapsille, raskaana oleville tai imettäville.

Pitkäaikaislääkityksen omaavien tulisi konsultoida lääkäriä ennen villiyrttien käyttöä: yrteillä ja lääkkeillä voi olla ristikkäisvaikutuksia, joista tavallisen maan tallaaja ei tiedä mitään.

Maitohorsman saatavuus

Maitohorsma on pioneerikasvi, joka ilmestyy yleensä ensimmäisten kasvien joukossa esimerkiksi kulotusalueille.

Maitohorsma kasvaa lähes kaikkialla Suomessa. Se on erittäin satoisa, helposti tunnistettava ja nopeasti kerättävissä oleva kasvi.

Helppo käyttövinkki

Tässä vielä lopuksi helppo ja herkullinen maitohorsmaresepti:

Maitohorsmajuoma

Maitohorsmajuomaan käytetään vain horsman latvakukintoja (ei saisi olla vihreää mukana, koska tällöin väri muuttuu ja mausta voi tulla kitkerä).

  1. Laita n. litra maitohorsman kukintoja ja yhden limen tai sitruunan kuori ja mehu kulhoon.

  2. Lisää 1 tl sitruunahappoa.

  3. Kaada päälle kiehuvaa vettä n. pari litraa.

  4. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä.

  5. Siivilöi kukat pois ja mausta maun mukaan sokerilla.

  6. Jos sokeri ei tahdo sulaa, lämmitä juomaa vielä sen verran, että sokeri sekoittuu nesteeseen kokonaan.

  7. Kun juoma on jäähtynyt, pullota se puhtaisiin pulloihin. Voit myös halutessasi tehdä tästä mehujäätelöä.

Bonusvinkki: Voit halutessasi tehdä tästä myös mehujäätelöä

Sitten vaan maitohorsma käyttöön ja ahkerasti ideoita ja reseptejä kokeilemaan!

Voit tilata resepteihin 100 % kestävästi Lapin kairoilta omien poimijoidemme keräämää maitohorsman kukkaa tukustamme.

Olisitko kiinnostunut oppimaan paljon lisää villiyrteistä? Tutustu 50 lajia kattavaan Mielikin Metsä-verkkokurssiini

Edellinen
Edellinen

pakurin käyttöopas - uusia ideoita ja helppoja valmistusohjeita

Seuraava
Seuraava

Pihkavoide - Ohje, jolla valmistat laadukkaan pihkavoiteen itse