Mesiangervon käyttöopas - uusia ideoita resepteihin

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkattu *-merkillä

Kuivattua mesiangervoa ruskeassa kuksassa

Filipendula Ulmaria

Miten mesiangervoa voi käyttää keittiössä?

Mesiangervo on hajultaan ja maultaan makea, hieman vaniljamainen. Mesiangervon käytössä tulee huomioida, että se sisältää salisyylihappoa, eikä se näin ollen sovi aspiriiniallergisille. Mesiangervo ei myöskään sovellu raskaana oleville, imettäville tai pienille lapsille.

Mesiangervosta voidaan käyttää lehdet, kukat ja juuret. Paras maku on kuitenkin Mesiangervon kukissa. Mesiangervo sopii maultaan monenlaiseen makeaan, mutta se on melko voimakkaan makuinen yrtti. Sen vuoksi sitä kannattaa käyttää kohtuudella.

Mesiangervolla voit maustaa erilaisia viljatuotteita kuten leipiä, granolaa ja leivonnaisia. Mesiangervosiirappia valmistamalla saat herkullista makua mihin tahansa jälkiruokaan tai drinkkiin. Kaikkia kasvinosia voi käyttää myös keittojen, kastikkeiden ja patojen mausteeksi. Mesiangervoa käyttämällä saat mihin tahansa ruokaan aromikkaan maun.

Crème brûlée eli paahtovanukas on klassinen jälkiruoka, jonka rapean sokeripinnan voit paahtaa myös yhdessä mesiangervon kanssa. Mesiangervosokeri voidaan valmistaa sekoittamalla kuivattua mesiangervon kukkaa ja ruokokidesokeria keskenään. Myös Mesiangervosta valmistettu pannacotta on erinomaisen maistuvaa.

HELPPO KÄYTTÖVINKKI: Mausta kuivatulla mesiangervon kukalla ruoko-, kide- tai intiaanisokeria, jolloin sinulla on heti käytettävissä pitkään säilyvä, villiytetty sokerivaihtoehto.

Mesiangervon käyttö kansanperinteessä

Usein asiakkaamme ovat kiinnostuneita villiyrttien tarinoista ja niiden käyttötavoista. Mesiangervoa on kansanperinteessä käytetty siman ja oluen maustamiseen ja aikoinaan sen kukkia siroteltiin pitojen lattialle: näin kukkien haju peitti vieraiden henkilökohtaisen hygienian puutteiden hajun alleen. Mesiangervo auttaa erilaisiin kipuihin ja kolotuksiin. Se sisältää samaa salisyylihappoa kuin aspiirini ja pajunkuori.

Mesiangervoa on myös käytetty kertomaan varkaan sukupuoli: jos veteen asetettu mesiangervo vajosi, varas oli mies, ja jos se kellui, nainen. Mesiangervon on myös uskottu tuovan onnea kaikenlaisissa rakkausasioissa, ja se on ollut suosittu lemmentaikayrtti. (Lähde: Sinikka Piippo - Kasvien maaginen maailma osta esim. *täältä)

Mistä mesiangervon tunnistaa?

Mesiangervon lehden tunnistaa isojen lehtien väliin jäävistä pienistä korvakelehdistä.

Mesiangervon saatavuus

Mesiangervo on erittäin satoisa ja yleinen puronvarsien ja kosteiden metsätyyppien kasvi, joten sen saatavuus on erittäin hyvällä tasolla. Mesiangervo kasvaa lähes kaikkialla Suomessa kosteilla rantaniityillä, puronvarsilla, korpi-metsissä ja lehdoissa. Mesiangervon kukkaa on melko nopea kerätä suuriakin määriä, sitä saa kerätä jokaisenoikeudella ja se on helppo tunnistaa.

Mesiangervo kukkii heinäkuussa, mutta sen varttuminen kukintaikään voi kestää jopa 10 vuotta. Mesiangervon lehti sisältää kuitenkin samoja vaikuteaineita ja on tuoksultaan hyvin samankaltainen mesiangervon kukan kanssa.

Lapissa mesiangervon kukan keruuaika osuu kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun. Eteläisemmässä Suomessa keruuaika on luonnollisesti pidempi.

Kuivattua ja pakastettua mesiangervon kukkaa on saatavilla myös tukussamme. Toimitamme sitä koko Suomeen.

Uuselintarvikeasetuksen vuoksi mesiangervon käytöstä ammattikeittiössä tai myytävissä luonnontuotejalosteissa tulee sanomista esim. Oiva-tarkastuksessa.

LUE MYÖS: Pajun käyttöopas - Ohjeet keräykseen, valmistukseen ja oikean pajulaadun valintaan

Edellinen
Edellinen

Mihin marjojen hinta perustuu?

Seuraava
Seuraava

Mitä kukkia voi laittaa kakun päälle?