Mitä kukkia voi laittaa kakun päälle?

Perinteisten kauppayrttien lisäksi Suomessa kasvaa paljon sellaisia kukkia ja muita kasveja, joita ei oikein osata hyödyntää. Kakun koristeeksi käy hyvin monet kauniit kesän kukat, joilla luot juhlavaa, kesäistä tunnelmaa kattaukseen. Muista, että Suomen luonnosta löytyy myös todella paljon myrkyllisiä kasveja, joten laita suuhusi (ja muiden suuhun) vain kasveja jotka tunnistat ja tunnet varmasti.

Käydään tässä tekstissä läpi mitä kukkia voit laittaa kakun päälle ja mitä luonnonkukkia voi syödä. Jaan 8 ideaa vaihtoehdoista keräys- ja tunnistusvinkkeineen, joiden avulla valitset syötävät kukat kakkuusi.

Puna-ailakki

Viisi lilan väristä puna-ailakin kukkaa

Puna-ailakilla on vaaleanpunaiset, litteät kukat ja se kasvaa usein niittymäisillä kasvupaikoilla sekä ojanpientareilla. Muista syötäväksi kerätessä kerätä kukka puhtaalta paikalta, ei ihan tien vierestä.

Metsäkurjenpolvi

Metsäkurjenpolvi kasvaa nimensä mukaisesti metsäisillä paikoilla. Kukkien väri voi vaihdella violetista vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Lehdet ovat tähtimäiset tai “lumihiutalemaiset” ja muistuttavat paljon Kulleron lehteä. Kullero on myrkyllinen kasvi.

Maitohorsma

Violetin värisiä maitohorsmia

Maitohorsma kasvaa yleensä niukkaravinteisilla paikoilla ja sitä sanotaankin pioneerikasviksi. Se ilmestyy ensimmäisten kasvien joukossa esimerkiksi kulotusalueille. Kukat on hyvä kerätä ennen kuin koko kukkasarja on avautunut. Maitohorsma pyrkii optimoimaan pölytysaikansa avaamalla kukat eri tahdissa, ja parhaan makuiset ja näköiset kukat saat, kun keräät ne nuorena.

Maitohorsman käyttö keittiössä muullakin tavoin hyvin monipuolista (kts. uusia ja toimivia ideoita maitohorsman käyttöön)

Orvokit

Kaksi sinistä orvokin kukkaa ja laonnutta heinää

Eri orvokkilajit soveltuvat erinomaisesti kakkujen koristeeksi. Kerääthän orvokin kukat kuitenkin vain alueilta, joissa niitä kasvaa runsaasti. Keto-orvokkia on myös helppo viljellä esimerkiksi lavakauluksessa halutessaan. Luonnosta voit löytää esimerkiksi suo-orvokin, korpiorvokin, metsäorvokin ja aho-orvokkeja.

Mustikankukka

Mustikan varpuja, joissa mustikan punertavia kukintoja

Mustikan kukissa on todella metinen, makea maku. Kukat kannattaa kerätä tuoreeltaan ja ripotella koristeeksi, koska ne kuivuvat todella nopeasti. Kukat ovat hyvin hennot, pienet ja ohuet.

Ruiskaunokki

Ruiskaunokin sininen kukka

Ruiskaunokkia voit löytää vanhoilta pelloilta, sekä tietyistä nurmisekoituksista (jolloin ruiskaunokkia voi päätyä vaikkapa omalle pihallesi).

Mesimarja

Kaksi lilansävyistä mesimarjan kukkaa ja vihreitä lehtiä

Mesimarjan kukat ovat kauniin rubiininpunaiset ja erittäin aromikkaan makuiset. Mesimarjan kukkaa kannattaa kerätä vain paikoilta, joista tiedät jo, ettei kasvi marjo. Myös mesimarjan lehdissä on punaista sävyä, ja sen kannuslehdet ovat pyöreähköt verrattuna esimerkiksi lillukkaan, jonka kannuslehdet ovat terävät ja suipot.

Ahomansikka

Ahomansikan lehdet ja kuusi valkoista kukkaa

Ahomansikan kukkia voi käyttää vaikkapa mansikoiden sijaan tai mansikoiden kanssa yhtä aikaa kakun koristeena. Visuaalisesti punaisen ja valkoisen yhdistelmä on todella kaunis, ja kukat muistuttavat maultaankin paljon mansikkaa.

5 vinkkiä, joilla valitset syötävät kukat kakkuun

Nyt kun olemme käyneet läpi, mitä kukkia voit laittaa kakun päälle, niin tässä lopuksi vielä yhteenvetona 5 täsmävinkkiäni sopivien valintojen tekemiseen:

  • Valitse kukat lähiympäristöstäsi niin, että saat ne mahdollisimman tuoreena ja vähän käsiteltynä kakun päälle

  • Voit myös halutessasi kuivata kukat, jolloin saat luotua kesäistä tunnelmaa myös vaikkapa keskellä talvea

  • Älä kerää kukkia yleisten ulkoilureittien varrelta tai muilta paikoilta, joissa on paljon liikennettä (joko moottoriliikennettä tai nelijalkaisten ystäviemme wc-liikennettä)

  • Kukkien määrässä ei kannata liioitella, ellet sinä ja vieraasi ole jo tottuneita hortoilijoita: villien kasvien maku vaatii totuttelua

  • Jos haluat käyttää kakun koristeluun myös kasvien vihreitä osia, soveltuvat tähän tarpeeseen etenkin mesimarjan, ahomansikan, maitohorsman, vadelman ja herukoiden lehdet

Voit tietenkin myös tilata syötäviä kuivattuja luonnonkukkia kakkuusi meidän tukustamme.

Olisitko kiinnostunut oppimaan paljon lisää villiyrteistä ja luonnonantimien hyödyntämisestä? Tutustu 50 lajia kattavaan Mielikin Metsä-verkkokurssiini tästä

Edellinen
Edellinen

Mesiangervon käyttöopas - uusia ideoita resepteihin

Seuraava
Seuraava

Kirja-arvostelu: Paula Havaste - Tuulen vihat