Puolukoita kuksassa kiven päällä

"Kestävä kehitys tarkoittaa toimintojen tekemistä ekologisesti, taloudellisesti sekä sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävällä tavalla. Kestävyysajattelun mukaan ihmisen on toimittava ekosysteemin asettamien rajoitusten puitteissa niin, että rajalliset luonnonvarat riittävät ylläpitämään elämää myös tuleville sukupolville." Luonnontuoteopas 2018, Heli Pirinen (toim.)

Tätä määritelmää voidaan vallan hyvin käyttää myös kestävästä keruusta.

EKOLOGINEN KESTÄVYYS

Ekologisesti kestävällä tavalla on oikeastaan aika helppo toimia luonnontuotealalla. Meillä on selkeät säännöt olemassa siitä, kuinka kerätään niin, että luontoa kuormitetaan mahdollisimman vähän. Ekologisesti kestävällä tavalla kerääminen tarkoittaa sitä, että kasvustosta kerätään vain 1/3 (esim. kerkät, yrtit, versot) ja keruukertojen välissä pidetään aina parin vuoden tauko.

Ekologisesti kestävään kehitykseen voidaan katsoa kuuluvan myös se, että keruumatkoilla ei ajeta polttomoottorilaitteilla kohtuuttoman pitkiä matkoja, eikä luontoa rasiteta liikaa: hyödynnetään jo olemassaolevia polkuja ja pyritään siihen, ettei kanneta luontoon roskia, mikromuovia tai hyönteistorjuntajäämiä.

Myös raaka-aineiden hyödyntäminen kokonaisuudessaan on tärkeää, ja pyrkiä mahdollisimman pieneen lopputuotteen hiilijalanjälkeen.

CHECKLIST

  • Kerätessä noudatetaan jokamiehenoikeuksia ja -velvollisuuksia

  • Noudatetaan keruulupien ehtoja sekä yksityisissä että Metsähallituksen omistamissa metsissä

  • Kasvit kerätään ainoastaan aurinkoisella ja kuivalla säällä helposti pudistettavaan elintarvikehyväksyttyyn keruukoriin

  • Keruumenetelmissä otetaan huomioon keruun turvallisuus ja hygieenisyys

  • Maastosta raaka-aineet kuljetetaan jatkokäsittelyyn mahdollisimman nopeasti, hygieenisesti ja kokonaisena

  • Kerätessä ei käytetä hyönteismyrkkyjä tai muita aineita, jotka voivat luontoon päästessään tehdä vahinkoa luonnolle ja sen eliöille

  • Raaka-aineiden jatkokäsittely suoritetaan siihen tarkoitetuilla laitteilla, siihen tarkoitukseen sopivissa tiloissa

  • Raaka-aineet pakataan kierrätettäviin pakkausmateriaaleihin

  • Jalostuksessa suositaan kotimaisia raaka-aineita ja pakkaustoimittajia, jotta valmiiden tuotteiden hiilijalanjälki saadaan mahdollisimman pieneksi

  • Luontoa kuormittavia toimenpiteitä kompensoidaan tavalla tai toisella

  • Tuotteiden jalostuksessa otetaan myös huomioon kierrätysnäkökulma

Taloudellinen kestävyys

Yksi luonnontuotealan kompastuskivistä on se, että raaka-ainetta ei saada riittävästi. Tähän myös vedotaan usein silloin, kun pohditaan minkä vuoksi luonnontuotealan yritykset eivät pääse kasvamaan. Kuitenkin ajatellaan, että raaka-aineiden pitää olla halpoja, ja tämähän ei missään nimessä ole loogista. Kerääjille tulee mielestäni maksaa kunnollinen korvaus fyysisesti raskaasta ja tarkkuutta vaativasta työstä.

Tärkeää on myös hyödyntää tuotteiden valmistuksessa syntyvät sivuvirrat, jolloin hukkaa ei juuri synny.

CHECKLIST

  • Luonnon raaka-aineet pyritään hyödyntämään kokonaan tuotteiden jalostamisessa

  • Raaka-aineiden käytöstä syntyville sivuvirroille pyritään keksimään jatkojalostustapoja

  • Kerääjille maksetaan keräystyöstä kunnollinen palkkio, jolla on myös halutessaan mahdollista elättää itsensä

  • Keräystyöntekijöiden oikeuksista huolehditaan

  • Keräyshinnoista puhutaan avoimesti

  • Luonnontuotteiden hinnoittelua opetetaan laajasti, jotta kerääjille maksettu palkkio näkyy sekä raaka-aineen että lopputuotteen hinnassa

  • Luonnon raaka-aineiden arvostusta pyritään aktiivisesti nostamaan

Sosiaalisesti ja kulttuurillisesti kestävä keruu

Kerääjien ja keruutoimintaa koordinoivien yritysten tulee kunnioittaa paikallisia tapoja ja alkuperäiskansojen oikeuksia. Suomessakin löytyy paljon kulttuurillisesti pyhiä paikkoja, joihin ei ole sopivaa mennä keräämään raaka-aineita. Kerääjille tulisi opettaa myös muuten suomalainen retkietiketti ja keräilyyn liittyvät kohteliaisuussäännöt esimerkiksi asutuksen lähelle menemiseen. Myös suomalaisille itsestäänselvät asiat kuten poimiminen siten, että varpuja ei vahingoiteta sekä esimerkiksi hillan kerääminen vasta kypsänä ovat asioita, jotka saattavat tuntua mitättömiltä, mutta joilla on valtava vaikutus yrityksen imagoon.

CHECKLIST

  • Kerääjien tulee tiedostaa retkietiketti ja keräilyyn liittyvät kohteliaisuussäännöt

  • Oikean keruutavan opettaminen on tärkeää, jotta metsästä ei poimita esimerkiksi raakoja marjoja tai revitä varpuja keruun yhteydessä.

Kiinnostaisiko sinua kestävä luontoalan liiketoiminnan kehittäminen?

Tutustu lisää luontoalan koulutuksiini tai muihin luonnontuoteneuvojan palveluihini.

Edellinen
Edellinen

Miten jokaisenoikeudet ovat syntyneet?

Seuraava
Seuraava

5 minulle merkityksellistä luontokohdetta